duminică, 18 ianuarie 2015

"Zmeura vesela" sau "Zmeura veseliei" ?


Efectiv nu stiu  numele acestei retete, dar dupa bucuria pe care a creat-o, n-o pot numi altfel decat "Zmeura vesela!" sau "Zmeura veseliei"? :)
Foarte, foarte simplu si rapid de facut, iar la gust fenomenala. Daca vrei sa impresionezi, e alegerea potrivita. 
Mi-a "picat" la fix reteta aceasta, dat fiind ca nu stiam ce sa fac din albusurile congelate. Daca nu stiai, albusurile (doar albusurile) pot fi pastrate la congelator fara sa-si piarda calitatile.
Asadar, am scos albusurile de la congelator si le-am lasat, fara sa fortez nota, sa revina la starea initiala.
Foloseste 6 albusuri proaspete, la temperatura camerei si bate-le spuma cu 300 grame zahar. 


Am maruntit 50 grame ciocolata amaruie. Am folosit din cea cu 85 % cacao. 


Reteta spune ca trebuie incorporate 3 linguri de cacao, cernuta bineinteles, in spuma de albusuri. Dar, pentru ca nu mi-am dorit o bucatarie cu praf de cacao "am dus muntele la Mahomed" :) 
Adica, am pus 2 linguri de spuma de albusuri peste cele 3 linguri de cacao. A fost destul de dificila incorporarea, dar cu ajutorul a doua linguri de apa am reusit.


Am pus peste albusuri cele 50 grame ciocolata maruntita, o lingura de otet balsamic si "crema" de cacao.


Le-am incorporat usor, cu grija sa ramana aerat blatul si l-am pus intr-o tava rotunda.



Am pus tava in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 10 minute.
Nu m-a interesat sa-l nivelez. Nu e cazul. Si se vede in poza de mai jos de ce.  Dupa primele 10 minute, in care blatul a crescut exagerat, am scazut temperatura la 150 grade Celsius si l-am mai tinut inca 45 minute. In momentul in care am scazut temperatura brusc, a "picat" si blatul. Dar nu te speria! Asa trebuie! E motivul pentru care am pus fotografia. Sa evitam panica! :)
Ceea ce trebuie sa faci diferit de mine, e sa pui o hartie de copt in tava.



Am scos-o de la cuptor si dupa ce s-a racit am acoperit-o cu frisca. Din nou nu m-a interesat s-o nivelez pentru ca zmeurica a ascuns acest aspect. 





Am razalit si putina ciocolata amaruie... ce mi-a mai ramas dupa ce a trecut prin bucatarie fiul meu :)
Ca si sfat... e mai buna dupa ce sta la rece cel putin doua ore. Bucatelele de ciocolata din blat redevin "crispy" :)


                                                                        Pofta buna !!!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Arata minunat! Trebuie sa fie deliciosa! Revin dupa ce voi savura din aceasta praji.

Moni spunea...

Am sa incerc s-o fac si eu . Arata bine !!!

didi spunea...

Cred ca este delicioasa mai ales ca zmeura este fructul meu preferat

mirela spunea...

Este delicioasa, v-o recomand tuturor!

corina spunea...

Arata bestial! Trebuie incercata cat mai repede, banuiesc ca e cel putin la fel de gustoasa precum arata! Iti multumim.

Mihaela spunea...

Pur si simplu delicioasa !

Claudia spunea...

Cum este imaginea, asa este si gustul! Intr-adevar este foarte buna si nu este greu de facut.O astept pe urmatoarea.